Να ένας ΜΙΤΟΣ

Ο  ΜΙΤΟΣ έχει αποκτήσει νομική μορφή και υλοποιεί  δράσεις αλληλεγγύης μικρής κλίμακας ελάχιστης δαπάνης,  όπως αυτές επιτάσσονται πλέον από την κρίση.

Στηριζόμαστε  στην έμπρακτη υποστήριξη των φίλων μας και δεν έχουμε επιχορηγηθεί. Ορίσαμε μία ελάχιστη ετήσια συνδρομή 10 ευρώ για τα μέλη μας με την οποία καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και αποφασίσαμε ότι οποιαδήποτε οικονομική χορηγία θα αφορά συγκεκριμένη κοστολογημένη δράση. Δεχόμαστε όμως χορηγία σε είδος.

Ειδικότερα σκοποί μας όπως αναφέρονται στο καταστατικό μας είναι:

1. Η εφαρμογή και η διάδοση της Σύμβασης του ΟΗΕ που η χώρα μας υπέγραψε το 1992 και των Καταληκτικών Παρατηρήσεων του ΟΗΕ το 2013 στην 2η και 3η Περιοδική Έκθεση για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη χώρα μας.

2. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση φορέων της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας.

3. Η υλοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και ειδικότερα υποστηρικτικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

4. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

5. Ανάληψη δράσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών του πληθυσμού και είναι σεβαστές προς τις Διεθνείς Αρχές και Συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, την προώθηση δημοκρατικών θεσμών, την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

6. Η προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού ως κοινωνικοπολιτικής παρέμβασης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και κοινωνικού έργου στην υπηρεσία του ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις με πλήρη αποδοχή των αρχών των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

7. Η ανάπτυξη υποστηρικτικών προγραμμάτων αλλά και δικτύων για τη στήριξη μειονεκτουσών κοινωνικών και πληθυσμιακών ομάδων με ιδιαίτερη προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά.

8. Η καλλιέργεια της συνεργασίας με άλλους οργανισμούς, οργανώσεις και συλλόγους εθνικούς ή διεθνείς οι οποίοι μοιράζονται και ενστερνίζονται τους σκοπούς και την δεοντολογία του σωματείου ΜΙΤΟΣ και που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φτώχειας, της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κάθε συνεργασία στηρίζεται στη διαφάνεια, και τον αμοιβαίο σεβασμό.

9. Η διευκόλυνση όλων των παιδιών στην πρόσβαση σε κάθε μορφής εκπαιδευτική δραστηριότητα.

10. Η επιδίωξη για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και η προσπάθεια για διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

11. Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων στη χρήση κάθε διδακτικού μέσου, όπως οπτικοακουστικών μέσων, νέων τεχνολογιών, κλπ.

12. Η διεξαγωγή ερευνών για τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών, στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών εκπαιδευτικής και πολιτιστικής έκφρασης, στην ανάδειξη ευκαιριών συμμετοχής σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

13. Η έκδοση εντύπων, περιοδικών, βιβλίων που συμβάλλουν στη διάδοση των πληροφοριών συναφών με τους σκοπούς και το έργο του ΜΙΤΟΣ.

14. Η δημιουργία ομάδων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων σε όλη τη χώρα.

15. Η παρακολούθηση της λειτουργίας του «Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

16. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα με συναφείς σκοπούς.

Το σωματείο ΜΙΤΟΣ αναγνωρίστηκε με τη διάταξη 193/2013 του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Η έδρα του είναι στη διεύθυνση Δικαιάρχου 83, Τ.Κ. 11632 ΑΘΗΝΑ και υπάγεται στην ΙΖ’ ΔΟΥ Αθηνών .

Από την ίδρυσή του και έως 5/12/2016 σύμφωνα με το καταστατικό του είχε Εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο:

Ανδρέα Κόλλια, [Μέλος ΔΕΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εκπαιδευτικό]

Βασίλη Λυρίτση, [Πολιτικός Επιστήμονας ].

Ελένη Τομαή

Χριστίνα Σκούρτη [Πτυχιούχο Κοινωνικών Επιστημών],

Δημήτρη Στεμπίλη [ Ιστορικό – Δημοσιογράφο],

Λία Χρηστάκου [Καθηγήτρια Ιταλικών]

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. από 5/12/2016 μετά από παραίτηση της Χριστίνας Σκούρτη είναι:

Ανδρέας Κόλλιας, [Μέλος ΔΕΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εκπαιδευτικό]

Βασίλης Λυρίτσης, [Πολιτικός Επιστήμονας ].

Ελένη Τομαή

Γιώργος Σιγάλας [Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών],

Δημήτρης Στεμπίλης [ Ιστορικός – Δημοσιογράφος],

Λία Χρηστάκου [Καθηγήτρια Ιταλικών]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s